- روسيه، تهديد تازه براي خصوصيسازي نفتي عربستان - تابناک
عربستان درحالي پرتنشترين روزهاي عرضه سهام (آرامکو) را تجربه ميکند که سايه تهديد روسيه نيز بر اين اتفاق سنگين شده است.
به گزارش ايبِنا، پروسه عرضه اوليه سهام شرکت ملي نفت عربستان(آرامکو) در بورس، وارد دوره نفسگيري شده، به خصوص براي محمد بن سلمان، وليعهد عربستان که به موفقيت اين خصوصيسازي براي تامين مالي اجراي برنامه چشمانداز 2030 بسيار دل بسته است.
آرامکو پس از آن که در 3 نوامبر گذشته در بورس رياض(تداول) پذيرش شد، در نوبت ثبت پيشنهاد سرمايهگذاران خصوصي و نهادي قرار دارد تا پس از اعلام قيمت پايه آن در تاريخ 6 دسامبر، درست يک ماه ديگر يعني در 11 دسامبر آينده معاملات آن آغاز شود.
معاملاتي که بيش از همه تحت تاثير چشمانداز بازار جهاني و پيشبيني قيمت نفت خواهد بود، چشماندازي که در پي برگزاري نشستهاي اوپک و اوپک پلاس در يک ماه پيشرو تا حدود شفافتر خواهد شد. دبيرخانه اوپک در تازهترين چشماندازي که روز 5 نوامبر از بازار نفت تا سال 2040 ميلادي منتشر کرده، اعلام کرد که تقاضاي نفت اعضاء اين سازمان تا سال 2023 حدود 7 درصد کاهش خواهد يافت.
دبيرخانه اوپک تا سه روز ديگر تازهترين گزارش ماهانه خود را که شامل روزآمدسازي پيشبيني بازار در سال 2020 نيز ميشود، منتشر خواهد کرد.
اين دو گزارش مبناي نشستهاي مهم اوپک در هفته نخست دسامبر خواهد بود. پس از بررسي پايبندي اعضاء به تعهدهاي تعيين شده پيشين توسط کميته مشترک وزارتي، روز 5 دسامبر يکصد و هفتاد و هفتمين نشست وزراء نفت کشورهاي عضو اوپک در وين برگزار خواهد شد. يک روز بعد و همزمان با فرارسيدن موعد اعلام قيمت پايه آرامکو، وزراء نفت کشورهاي توليدکننده نفت عضو و غير عضو اوپک که به اوپک پلاس شهرت يافته در پايتخت اتريش گرد هم ميآيند تا در خصوص ميزان توليد و سطح قيمت مدنظرشان توافق کنند.
در شرايط حاضر که بازار نفت به کاهش قيمت گرايش دارد، احتمالا تلاش اعضاء قدرتمند اوپک و اوپک پلاس يعني روسيه و عراق براي کاهش سطح عمومي توليد بالاست.
لذا آرامکو با اين تهديد مواجه است که توليد خود را بيش از پيش کاهش دهد. اين در حالي است که طي هفتههاي اخير مديران اين شرکت تلاش بسياري کردهاند تا ميزان تاثير حملات پهپادي و موشکي ماه سپتامبر بر تاسيسات اين شرکت را از ميان ببرند.
با اين وجود عراق نه تنها به توافق کاهش توليد خود پايبند نبوده بلکه رشد توليد نيز داشته ولي عربستان به طور داوطلبانه دو برابر رقم مورد توافق يعني حدود 234 هزار بشکه در روز از توليد خود کاسته است. اما روسيه به 82.5 درصد تعهد خود در قبال کاهش توليد عمل کرده و بر اساس همين ميزان از عمل به توافق پيشين، بار ديگر تلاش خواد کرد تا عربستان را براي کاهش بيشتر سطح توليد تحت فشار قرار دهد.
چرا که برخي کارشناسان معتقدند توان توليد نفت روسيه در حال کاهش است و اين کشور براي حفظ قدرت خود در ميان کشورهاي عضو اوپک پلاس ناچار از دنبال کردن سياست کاهش سطح توليد نفت است.
اما چين و ايالات متحده در آستانه توافق تجاري قرار دارند و موج دوم جهش توليد نفت شيل آمريکا نيز رو به پايان است، لذا هنوز اميدواري هايي براي رشد تقاضاي نفت وجود دارد ولي نروژ و برزيل به عنوان دو کشوري که عضو اوپک پلاس نيستند از هم اينک براي افزايش توليد دورخيز کردهاند. با اين وجود عربستان حتي در صورت موفقيت در عرضه اوليه سهام آرامکو از طريق مهار روسيه در آينده نيز براي جلوگيري از سقوط قيمت سهام آرامکو ناگزير از حفظ همراهي اين کشور خواهد بود.
درباره این سایت